Humanitär hjälps insamlingen

11.12.2021 kl. 16:37
Tack till alla som deltog i insamlingen till Lettland! Bilen blev full.

Jorma Wilponen från Efraim ry, med säte i Seinäjoki, avhämtade saker som vi samlat in. Röda korset i Närpes deltog också med material. Efter att allt packats i bilen i Närpes, Kristinestad och Skaftung var bilen och släpvagnen alldeles fulla.

Större donationsvilja finns i nejden. Därför återkommer Wilponen senare i vinter en andra gång. Tidpunkt meddelas senare. Wilponen är 82 år och kör fortfarande 80 000 km varje år i dessa ärenden. För tillfället främst till Lettland, men också till andra länder i forna östblcket. Just nu går huvuddelen av de insamlade materialen, från olika ställen i Finland, till en lokalförsamling i staden Valmiera. Församlingen renoverar f.n. ut ett f.d. sovjetiskt rekreationscenter för kommunister. Där blir skola, daghem, ålderdomshem och hyrstugor.

Församlingen delar ut humanitär hjälp vidare till mindre bemedlade på olika orter i sitt område. Därtill driver den kristliga skolor med närmare 600 elever utan ekonomiskt stöd från vare sig stat eller samhälle. Situationen i Lettland är också svår överlag just nu. Därför är all hjälp välkommen. Speciellt livsmedel, men allt möjligt annat tas också emot: kläder, skor, husgeråd, skolmaterial, möbler, byggnadsmaterial osv. Huvudsaken är att det som doneras är ganska så helt och fungerande. Utseende, smutsighetsgrad och modernhet är av mindre betydelse.

Kontakta pastorn om du har större mängder saker och är intresserad av att hjälpa. Följande gång planeras att en större lastbil kommer till nejden för att kunna hämta större föremål.